Wat zijn opties?

Wat zijn opties eigenlijkVeel mensen kennen het woord opties wel. Ze denken hierbij gelijk aan het synoniem ‘mogelijkheden’. In de financiële wereld heeft een optie een iets andere betekenis. Denk bijvoorbeeld aan een optie op een huis. Als u van plan bent om een huis te kopen, maar nog even twijfelt tussen een ander huis, kunt u aan de makelaar vragen om het huis nog een paar dagen vast te houden. In dit voorbeeld vertegenwoordigt een optie het recht om binnen een gestelde termijn (een paar dagen) een onderliggende waarde (het huis) te kopen. De definitie van een optie is dan ook: ‘Het recht tot koop of verkoop van een bepaalde onderliggende waarde, gedurende een bepaalde termijn, tegen een vooraf vastgestelde prijs ’.

In de beleggingswereld wordt vaak gebruik gemaakt van opties. Opties zijn hier derivaten (afgeleide producten) van bijvoorbeeld aandelen, valuta’s, indices, obligaties, grondstoffen en termijncontracten. Met opties kan er worden gehandeld in reële waarden zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Een belegger kan op deze manier bijvoorbeeld handelen in goud, terwijl hij zelf geen grammetje goud in bezit heeft. Er wordt bij deze handel dus alleen maar belegd in de onderliggende waarde (de prijs van het goud).

Er zijn in hoofdlijnen 3 soorten opties. Deze soorten zijn:

  • Call-opties (speculeren op een stijging)
  • Put-opties (speculeren op een daling)
  • Binaire opties (speculeren op een stijging of daling; hele korte vervaltijd)

 

Hoe zijn opties ontstaan?

Al in de 17e eeuw ontstond het principe waar opties uiteindelijk uit voort zijn gekomen. Er ontstond een tulpenmanie in Nederland. Een tulp kostte op het hoogtepunt van de tulpenmanie evenveel als een grachtenpand. De zeepbel spatte uiteindelijk uit elkaar en dit leidde tot grote verliezen onder tulpenkwekers. Er ontstond vervolgens een tulpentermijnmarkt waar onzekerheden over toekomstige tulpenprijzen konden worden afgedekt.

In de eeuwen die volgden is de derivatenmarkt flink gemoderniseerd. In 1973 was het op de Chicago Board of Trade voor het eerst mogelijk om afgeleide contracten van aandelen te verhandelen (aandelenopties). Voorheen kon dit alleen nog op de grondstoffenmarkt worden gedaan, maar door grote populariteit onder beleggers, was het voor financiële instituties aantrekkelijk om dit ook uit te rollen naar de aandelenmarkten.

Aandelenopties werden op 4 april 1978 in Amsterdam (Beurs van Berlage) geïntroduceerd. Nederland was daarmee het eerste Europese land dat de aandelenopties aanbood. In de jaren 80 groeide de optiehandel gestaag en de handel (die toen nog via fysieke handelaren moest worden uitgevoerd) ging naar een andere beursvloer, het Rokin. In de jaren 90 groeide de optiehandel explosief en de handel had opnieuw een grotere beursvloer nodig. In oktober 1998 werd de handel dan ook verplaatst naar Beursplein 5 (de hoofdvloer van de effectenbeurs). Vandaag de dag maken duizenden beleggers gebruik van opties en de vele voordelen die deze derivaten te bieden hebben.

 

Voordelen van opties?

Opties bieden u de mogelijkheid om met weinig geld d.m.v. een hefboomeffect toch veel koopkracht te krijgen. Een investering van €100,- kan al tot duizenden euro’s koopkracht op de beurs leiden. Met een klein bedrag kunt u dus grote winsten behalen. Als u opties koopt kunt u nooit meer verliezen dan uw inleg (dit is wel het geval bij opties schrijven). Het grootste voordeel van opties is dat er talloze verschillende beleggingsstrategieën mogelijk zijn. Bij elk idee dat u heeft kan wel een passende strategie worden gevonden. Gelooft u bijvoorbeeld dat een aandeel grote koersschommelingen gaat meemaken, maar weet u alleen niet welke kant op? Maakt niet uit. Kies in deze situatie voor de strategie ‘long straddle’. Het is op deze manier goed mogelijk om veel geld te verdienen. Opties zijn zeker de moeite waard! Probeer het eens. Beginnen met opties is hier direct mogelijk.