Wat bepaalt de waarde van opties?

Deze 10 factoren bepalen de waarde van een optie!

Geloof het of niet, maar er zijn wel tig factoren op te noemen die de waarde van een optie bepalen. De waarde van een optie wordt dus niet simpelweg door vraag en aanbod bepaald, er spelen meer factoren een rol dan bij bijvoorbeeld aandelen. In grote lijnen hebben de volgende 10 factoren de meeste invloed op het bepalen van de waarde van een optie:

  1. Intrinsieke waarde van het onderliggende product
  2. Beweeglijkheid/volatiliteit van het onderliggende product
  3. De volumes/verhandelbaarheid van de optieserie
  4. Algemene beursklimaat en sentiment bij het onderliggende product
  5. Dividenduitkeringen van het onderliggende product
  6. Looptijd van de optie
  7. Hoogte van de rentestand
  8. Snelheid van afwikkeling optietransacties
  9. Deskundigheid van beleggers in opties
  10. Condities en regels m.b.t. opties (belastingen enz.)

De uiteindelijke prijs die moet worden betaald als u een optie koopt, wordt dus door heel veel factoren bepaald. Soms is het als belegger moeilijk te begrijpen wat de waarde van een optie nou eigenlijk is en waar dit op is gebaseerd. Als u al een tijdje bezig bent met de optiehandel, zult u zien dat de waarde van een optie eigenlijk best logisch tot stand komt.

 

Wat is het grootste misverstand?

Het grootste misverstand over de waarde van opties is dat sommigen denken dat de waarde van een optie enkel en alleen door de intrinsieke waarde van het onderliggende product wordt bepaald. Het klopt wel dat de intrinsieke waarde van bijvoorbeeld ING aandelen erg belangrijk is bij de bepaling van de waarde van een optie, maar het is niet de enige factor die van invloed is op de waardebepaling. Besef dus altijd dat de waarde van een optie kan veranderen, ook als de intrinsieke waarde van het onderliggende product niet veranderd.